oeps, je kan niet chatten?

oeps, je kan niet chatten?

Waarschijnlijk staat je browser chatten met ons niet toe. Probeer het met een standaard browser, of schakel over naar een pc. Je kan ons ook steeds bereiken via Facebook of Instagram, of per telefoon.

VENSTER SLUITEN

close-knop
achtergrondkleur

Hier lees je het laatste nieuws van Young FENIX

Young FENIX zit nooit stil. Elke dag gebeurt er wel iets dat we willen delen.

Een interview met onze gouverneur, of onze podcast die het haalde tot bij Radio 1: ooit heet van de naald of vers van de pers, je leest het hier.

rakket-stickertje

VRijwilliger worden? Klik hier!

VRijwilliger worden? Klik hier!

achtergrondkleur
pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

Young FENIX op wandel met Hare Majesteit de Koningin.

Ter gelegenheid van Hare Majesteit de Koningin haar 50ste verjaardag kregen we dankzij de warmte en inzet van onze oprichter Khalid El Hatri de kans om de Koningin te ontmoeten. In het kader van haar initiatief ‘Samen in beweging voor het mentale welzijn’ wandelden we samen met Hare Majesteit en partner organisatie To Walk Again, 8 km doorheen de gemeente Westerlo in Provincie Antwerpen.

Het was een hele eer om Hare Majesteit de Koningin te mogen leren kennen waarbij onze jongeren tijdens de wandeling openhartig mochten praten over het leven zoals het is en wat hen écht bezig houdt. #samenvoormentaalwelzijn

pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

Maak kennis met één van onze straffe straattherapeuten op Sociaal.net

Al anderhalf jaar hebben we in de Antwerpse wijk het Kiel een straattherapeut. Onze Faissal gaat in de wijk waar hij zelf opgroeide in gesprek met jongeren over mentaal welzijn. “Ik wist meteen: dit gaat aanslaan. Jongeren hebben dit nodig.”

Het valt op dat Young FENIX jongeren bereikt die andere organisaties moeilijker vastkrijgen. Hoe doen ze dat toch? “Ik denk omdat Khalid (oprichter Young FENIX, nvdr.) daar heel bewust en creatief mee aan de slag gaat. We zijn niet alleen actief op straat, maar ook online en met een podcast. De plaatsen waar jongeren rondlopen, daar zijn wij. Daar komt het eigenlijk op neer.” “De jongeren op het Kiel kan je niet anders bereiken dan via een outreachende werking. Vaak gaat het om jongeren die echt vertrouwd zijn met bepaalde plekken en hun hangplaatsen niet verlaten. Ze struggelen met mentale problemen, hun vertrouwde omgeving verlaten is dan moeilijk.”

pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

We zijn genomineerd voor de Belgian Podcast Award!

Met de Young FENIX Podcast hebben we sinds het ontstaan van de organisatie een succesvolle platform gecreëerd waar jongeren het woord nemen over thema’s die hen bezighouden (bv. Racisme, leven met een eetstoornis, ADHD, and many more...). We zijn genomineerd in de categorie ‘Family’ en jullie stem bepaalt mee of we deze award ter ere van onze jongeren in de wacht mogen slepen. Stemmen jullie ook op de Young FENIX podcast? Check dan zeker deze link http://bit.do/voteYoungFENIXpodcast

pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

Heropening KMSKA was een succes!

Wat een avond, wat een feest! Afgelopen zaterdag was het zover, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen heropende haar deuren met een groot heropeningsfeest en ook wij waren erbij!

Om het belang van geestelijke gezondheid en de Eeerstelijnzones in Antwerpen zichtbaar te maken werden we gevraagd om samen met artieste IKRAAAN het podium te delen. Het was een coole ervaring en super leuke ontmoeting! #mentalhealthmatters

pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

The Summer Academy was alweer een succes!

Ook deze zomervakantie waren we present op de Summer Academy van Teach for Belgium in Antwerpen waar we ons ontfermden over meer dan 200 leerlingen!

Tijdens de Summer Academy van Teach for Belgium ontfermen we ons over de jongeren en luisteren we naar hen wanneer ze met iets zitten, behoefte hebben aan ondersteuning of gewoon nood hebben aan een luisterend oor. Een mooi partnerproject met fantastische veerkrachtige jongeren 🧡

pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

MENtors

Met trots kondigen we een nieuw project aan bij Young FENIX, MENtors! Een fantastisch project waar we mannen en vaders ondersteunen.

Met MENtors wenst Young FENIX zich verder in te zetten op de versterking van de vaderlijke rol binnen de zorg. Meer dan ooit stellen we vast dat er een grote nood en behoefte bestaat bij de verschillende netwerken waar vaders en mannen zich durven uitspreken over hun kwetsbaarheid en de zoektocht in hun zorg naar de kinderen toe. Het project richt zich primair naar alle vaders en/of mannen met een migratieachtergrond. Door positief ouderschap voor mannen te promoten, geven we vaders de steun en verbinding die ze nodig hebben. Wens je deel uit te maken van de MENtors vader- en mannengroep? Neem dan zeker contact op via mentors@youngfenix.be en dan helpen wij jou graag verder!

pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

dr. Dirk De Wachter, ONZE NIEUWE YFX-Ambassadeur

Met enorm veel enthousiasme stellen we onze nieuwe ambassadeur voor, dr. Dirk De wachter. Dr. Dirk De Wachter is psychiater, psychotherapeut en expert in de systeem- en gezinstherapie. Daarnaast is hij een veelgeprezen auteur. Hij schreef diverse bestsellers, waaronder het maatschappijkritische ´Borderline Times’ en ´Liefde. Een onmogelijk verlangen?´.

pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

Amir, de eerste YFX-ambassadeur

Met grote trots stellen we de eerste YFX-ambassadeur voor, Amir Bachrouri. De meesten onder jullie zullen hem kennen als de voorzitter van Vlaamse Jeugdraad. In de raad verdedigt hij de rechten en belangen van alle jongeren. Wist je trouwens dat hij met zijn 19 lentes oud, de jongste voorzitter ooit is? 

Een YFX-ambassadeur neemt het mentaal welzijn van jongeren heel serieus. Met grote bewondering zien we hoe Amir zich het lot van jongeren aantrekt, hoe hij steeds opnieuw het welzijn van jongeren op de eerste plaats zet. We kijken ernaar uit om samen onze krachten te bundelen en het taboe rond mentale (on)gezondheid te doorbreken.

pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

Hoe beleefden onze jongeren de voorbije corona lockdowns?

Hoera versoepeling in zicht! Maar hoe hebben jongeren de afgelopen periode beleefd? Wie of wat hielp hen door deze moeilijke tijden? Wij trokken naar de Kielse Silvertoptorens, het Borgerhoutse Terloplein, de Antwerpse Meir en nog veel meer plekken, waar jongeren deze vragen kregen voorgeschoteld.

Leun even achterover en laat je inspireren door deze oprechte getuigenissen want praten helpt, gij weet!

pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

Mentaal Welzijn in de Klas

Jongeren laten hun mentaal welzijn niet achter zich van zodra ze op de speelplaats begeven. Het doet je afvragen hoe men in de klas omgaat met mentale (on)gezondheid van leerlingen. Samen met studenten Fajr, Houda, Indra, Lena en Sander van AP Hogeschool, besloten we om deze vraag te onderwerpen aan een praktijkgericht onderzoek. De studenten gingen in gesprek met zowel leerlingen als leerkrachten. Ze brachten in kaart waar de noden liggen, maar ook waar kansen zich voordoen. En met resultaat!

Het project leverde een tool op om mentaal wezlijn op een divers-sensitieve wijze bespreekbaar te maken in de klas. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende voorwaarden om te komen tot een klascontext waarbinnen leerlingen en leerkrachten op een veilige en warme manier met elkaar in dialoog kunnen gaan. De YFX Mental Health Tool biedt leerkrachten interessante handvatten en allerlei tips&tricks om met het welzijn van de klas aan de slag te gaan. Waar wacht je nog op? #Pratenhelpt #Gijweet

pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

Seizoen 2 van de Young FENIX podcast

Met het tweede seizoen van onze podcastreeks gaan we nog een stapje verder. De jongeren van seizoen 1 wisselen van stoel. Zij worden de hosts van de komende afleveringen. Zo zullen zij jongere tieners interviewen over allerhande onderwerpen.

Hou zeker onze website of vaste podcast kanalen in het oog:

Young FENIX SpotifyYoung FENIX GoogleYoung FENIX Apple
pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

Young FENIX podcast op Radio 1

Onze podcast aflevering Fatma’s Vlucht werd opgepikt door Layla El-Dekmaks programma Zandman op Radio. In de podcast vertelt Fatima hoe het was om als 8-jarige haar moederland Afghanistan te ontvluchten.

Nu is ze 13 jaar ‘oud’ en heeft ze haar verhaal neergepend in een boek. Voor ons was het een hele eer om Fatima te ontvangen voor een podcast. Het is een genoegen dat op deze manier haar verhaal helpen verspreiden.

pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

Seizoen 1 van de Young FENIX podcast

In november 2020 zwieren we de allereerste aflevering van seizoen 1 van de Young FENIX podcast online. Tijdens het eerste seizoen zullen onder vrijwilligers jongeren interviewen over thema’s die hen interesseren. Denk aan etnisch profileren, rouw en verlies, en zoveel meer. Luisteren is de boodschap!

pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

Young FENIX in de kijker

2020 Is een jaar om nooit meer te vergeten. Samen met onze vrijwilligers én hun prachtige engagement zetten we Young FENIX op poten. Een burgerinitiatief dat ook onze Antwerpse gouverneur Cathy Berx opviel. Haar steunbetuiging moedigt ons aan om verder te doen met wat we aan het doen zijn: jongeren kwaliteitsvol, anoniem en gratis te ondersteunen.

Check zeker ook het filmpje.

pijltje
pijltje
pijltje
pijltje

Young FENIX in Het Laatste Nieuws

In augustus 2020 werd Khalid El Hatri, onze voorzitter en tevens oprichter van Young FENIX, geïnterviewd door een journalist van Het Laatste Nieuws. Het stemt ons tevreden dat ook op deze manier ons aanbod bekend wordt. Hoe meer jongeren ons leren kennen, hoe meer jongeren we effectief kunnen ondersteunen.

Voor het integrale interview, kan je terecht op volgende link:

Het Laatste Nieuws