oeps, je kan niet chatten?

oeps, je kan niet chatten?

Waarschijnlijk staat je browser chatten met ons niet toe. Probeer het met een standaard browser, of schakel over naar een pc. Je kan ons ook steeds bereiken via Facebook of Instagram, of per telefoon.

VENSTER SLUITEN

Hier lees je het laatste nieuws van Young FENIX

Young FENIX zit nooit stil. Elke dag gebeurt er wel iets dat we willen delen.

Een interview met onze gouverneur, of onze podcast die het haalde tot bij Radio 1: ooit heet van de naald of vers van de pers, je leest het hier.

VRijwilliger worden? Klik hier!

VRijwilliger worden? Klik hier!

dr. Dirk De Wachter, ONZE NIEUWE YFX-Ambassadeur

Met enorm veel enthousiasme stellen we onze nieuwe ambassadeur voor, dr. Dirk De wachter. Dr. Dirk De Wachter is psychiater, psychotherapeut en expert in de systeem- en gezinstherapie. Daarnaast is hij een veelgeprezen auteur. Hij schreef diverse bestsellers, waaronder het maatschappijkritische ´Borderline Times’ en ´Liefde. Een onmogelijk verlangen?´.

Amir, de eerste YFX-ambassadeur

Met grote trots stellen we de eerste YFX-ambassadeur voor, Amir Bachrouri. De meesten onder jullie zullen hem kennen als de voorzitter van Vlaamse Jeugdraad. In de raad verdedigt hij de rechten en belangen van alle jongeren. Wist je trouwens dat hij met zijn 19 lentes oud, de jongste voorzitter ooit is? 

Een YFX-ambassadeur neemt het mentaal welzijn van jongeren heel serieus. Met grote bewondering zien we hoe Amir zich het lot van jongeren aantrekt, hoe hij steeds opnieuw het welzijn van jongeren op de eerste plaats zet. We kijken ernaar uit om samen onze krachten te bundelen en het taboe rond mentale (on)gezondheid te doorbreken.

Hoe beleefden onze jongeren de voorbije corona lockdowns?

Hoera versoepeling in zicht! Maar hoe hebben jongeren de afgelopen periode beleefd? Wie of wat hielp hen door deze moeilijke tijden? Wij trokken naar de Kielse Silvertoptorens, het Borgerhoutse Terloplein, de Antwerpse Meir en nog veel meer plekken, waar jongeren deze vragen kregen voorgeschoteld.

Leun even achterover en laat je inspireren door deze oprechte getuigenissen want praten helpt, gij weet!

Mentaal Welzijn in de Klas

Jongeren laten hun mentaal welzijn niet achter zich van zodra ze op de speelplaats begeven. Het doet je afvragen hoe men in de klas omgaat met mentale (on)gezondheid van leerlingen. Samen met studenten Fajr, Houda, Indra, Lena en Sander van AP Hogeschool, besloten we om deze vraag te onderwerpen aan een praktijkgericht onderzoek. De studenten gingen in gesprek met zowel leerlingen als leerkrachten. Ze brachten in kaart waar de noden liggen, maar ook waar kansen zich voordoen. En met resultaat!

Het project leverde een tool op om mentaal wezlijn op een divers-sensitieve wijze bespreekbaar te maken in de klas. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende voorwaarden om te komen tot een klascontext waarbinnen leerlingen en leerkrachten op een veilige en warme manier met elkaar in dialoog kunnen gaan. De YFX Mental Health Tool biedt leerkrachten interessante handvatten en allerlei tips&tricks om met het welzijn van de klas aan de slag te gaan. Waar wacht je nog op? #Pratenhelpt #Gijweet

Seizoen 2 van de Young FENIX podcast

Met het tweede seizoen van onze podcastreeks gaan we nog een stapje verder. De jongeren van seizoen 1 wisselen van stoel. Zij worden de hosts van de komende afleveringen. Zo zullen zij jongere tieners interviewen over allerhande onderwerpen.

Hou zeker onze website of vaste podcast kanalen in het oog:

Young FENIX SpotifyYoung FENIX GoogleYoung FENIX Apple

Young FENIX podcast op Radio 1

Onze podcast aflevering Fatma’s Vlucht werd opgepikt door Layla El-Dekmaks programma Zandman op Radio. In de podcast vertelt Fatima hoe het was om als 8-jarige haar moederland Afghanistan te ontvluchten.

Nu is ze 13 jaar ‘oud’ en heeft ze haar verhaal neergepend in een boek. Voor ons was het een hele eer om Fatima te ontvangen voor een podcast. Het is een genoegen dat op deze manier haar verhaal helpen verspreiden.

Seizoen 1 van de Young FENIX podcast

In november 2020 zwieren we de allereerste aflevering van seizoen 1 van de Young FENIX podcast online. Tijdens het eerste seizoen zullen onder vrijwilligers jongeren interviewen over thema’s die hen interesseren. Denk aan etnisch profileren, rouw en verlies, en zoveel meer. Luisteren is de boodschap!

Young FENIX in de kijker

2020 Is een jaar om nooit meer te vergeten. Samen met onze vrijwilligers én hun prachtige engagement zetten we Young FENIX op poten. Een burgerinitiatief dat ook onze Antwerpse gouverneur Cathy Berx opviel. Haar steunbetuiging moedigt ons aan om verder te doen met wat we aan het doen zijn: jongeren kwaliteitsvol, anoniem en gratis te ondersteunen.

Check zeker ook het filmpje.

Young FENIX in Het Laatste Nieuws

In augustus 2020 werd Khalid El Hatri, onze voorzitter en tevens oprichter van Young FENIX, geïnterviewd door een journalist van Het Laatste Nieuws. Het stemt ons tevreden dat ook op deze manier ons aanbod bekend wordt. Hoe meer jongeren ons leren kennen, hoe meer jongeren we effectief kunnen ondersteunen.

Voor het integrale interview, kan je terecht op volgende link:

Het Laatste Nieuws